dijous, 24 de novembre del 2011

L'ús de l'ordinador a l'escola. Metàfores





La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor


Antigament en cap moment es va pensar en la idea d'estudiar a partir dels ordinadors, fins a tal punt que fóssin aquests els que donessin les classes als alumnes. Els ordinadors són molt útils per aprendre, ja que gràcies a Internet n'hi ha de moltes pàgines webs d'interés per tal d'extreure informació suficient per ampliar els continguts.




El procés bàsic que utiliza un mestre a l'aula és el següent:


-> Iniciació (docent) - resposta (alumne) - avaluació (professor)


Aquest mateix procés es pot aplicar a l'hora de fer classe amb l'odinador:


-> L'ordinador inivia, l'alumne respon i l'ordinador avalua; a continuació l'ordinador inicia un nou cicle


La metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne


A diferència de la metàfora anterior en aquesta és l'alumne el que controla l'ordinador. Un exemple útil per l'alumne és el micromon, un concepte creat per Papert on l'alumne construeix idees a partir de la seva exploració seguint un procés reflexiu i actiu.
Aquest és un procés efectiu en el que és l'alumne el que aprén pel seu compte el que vol aprendre i no al contrari.


Gràcies a Logo, el nen pot desenvolupar estratègies on pot resoldre problemes ell mateix. Un exemple de Logo en pot ser: Scratch, Imagina, programa i comparteix.




Aquestes metàfores les podem relacionar amb algunes eines TIC, com per exemple el programa Scratch. Aquest seria el millor exemple per relacionar-ho, ja que és un programa que permet que l'alumne faci contes a partir de la seva imaginació, per tal de augmentar la experiència. D'aquesta manera es fomenta la tecnologia a les aules.




Amb el programa Scratch es pot crear un conte virtual. Aquest programa d'ordinador permet crear una història amb imatges i sons. Dona l'opció de poder donar ordres als personatges que apareixen al conte.
Es pot descarregar gratuïtament des del web.




Aquest n'és un exemple d'un conte creat amb Scratch:

Conoce más sobre este proyecto

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada